Comportamentul alimentar şi diabetul zaharat tip 2
Material realizat în colaborare cu SERVIER PHARMA
Diabetul zaharat şi tulburarile de comportamnent alimentar
Capitolul I. Tulburările de comportament alimentar şi diabetul zaharat – Conf. Dr. Magdalena Moroşanu
- Introducere
- Definiţie. Diagnostic. Clasificare ( Cadru nosologic)
- Tulburările de comportament alimentar în diabetul zaharat tip 1
- Tulburările de comportament alimentar în diabetul zaharat tip 2
- Tulburările de comportament alimentar, diabetul şi sarcina
Capitolul II. Controlul tulburărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat – Conf. Dr. Andreea Moroşanu
- Introducere
- Evaluarea tulburărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat tip
- Tratament. Principii generale
- Managementul tulbuurărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat tip 1
- Managementul tulbuurărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat tip 2

ECHILIBRUL PONDERAL
- Greutatea corporală
- Terminologie
- Definiţie
- Clasificare
- Evaluare
- Compoziţia corpului şi metode de apreciere
- Ţesutul adipos
- Introducere
- Structură – funcţii
- Ţesutul adipos – organ endocrine
- Concluzii
- Evaluarea compoziţiei corporale
- Importanţă
- Metode de evaluare a compoziţiei corporale
- Balanţa energetică şi greutatea corporală
- Metabolismul energetic
- Introducere
- Aportul energetic
- Cheltuila energetică
- Reglarea balanţei energetice
- Generalităţi
- Reglarea ingestiei alimentare
- Reglarea cheltuielii energetic
- Evaluarea metabolismului energetic
- Relaţia: metabolism energetic – greutate corporală
- Factori care influenţeayă echilibrul ponderal
- Factori externi
- Factori interni
- Tulburări ale echilibrului ponderal
- Importanţa problemei
- Obezitatea şi supraponderea – aspecte clinice
- Obezitatea – risc de sănătate
- Obezitatea – boală cronică
- Obezitatea – efecte asupra organelor ţintă
- Obezitatea – component al sindromului metabolic
- Obezitatea şi riscul cardiovascular
- Managementul multidisciplinar al greutăţii corporale
- Importanţă
- Scopul abordării
- Obiective
- Principiile managementului greutăţii la persoanele cu obezitate şi suprapondere
- Identificarea, evaluarea şi selectarea persoanelor cu exces ponderal
- Scăderea în greutate
- Metode (terapie, educaţie terapeutică, monitorizare, evaluare)
- Menţinerea noii greutăţi
- Abordarea de lungă durată
- Prevenţia excesului ponderal
Monitorizarea continuă a glucozei
Tehnică de evaluare în diabetul zaharat

- DIABETUL ZAHARAT
- Importanţa dibetului zaharat
- Definiţia diabetului zaharat
- Clasificarea diabetului zharat
- Etiopatogenia diabetului zaharat
- Diabetul zaharat tip 1
- Diabetul zaharat tip 2
- Complicaţiile diabetului zaharat
- ROLUL CONTROLULUI GLICEMIC ÎN DIABETUL ZAHARAT TIP 1 ŞI TIP 2 – EVIDENŢE
- HIPERGLICEMIA POSTPRANDIALĂ
- MANAGEMENTUL CLINIC AL DIABETULUI ZAHARAT
- Obiective glicemice în Dz
- Managementul clinic al diabetului zaharat – principii terapeutice
- Iniţierea şi continuarea intervenţiei terapeutice în diabet
- Prevenirea şi tratamentul complicaţiilor şi comorbidităţilor în diabet
- Efectul de memorie metabolică/moştenire metabolică
- AUTOMONITORIZAREA GLICEMICĂ
- MONITORIZAREA CONTINUĂ A GLUCOZEI
- Sisteme de monitorizarea continua a glucozei – Date de actualitate
- Fenomenul de testare a zonelor alternative ( alternate site testing)
- Criterii de acurateţe ale sistemelor de monitorizare continua a glucozei
- Evidenţe privind performanţa sistemelor de monitorizare continua a glucozei interstiţiale ( acurateţe, reproductibilitate, siguranţă, fezabilitate)
- Monitorizarea continua a glucozei interstiţiale ( MCGI ) în practica medical – Evidenţe
- MCGI retrospectivă
- MCGI în timp real
- Studii MCGI
- MCGI în hipoglicemie
- MCGI în glicemia postprandială
- MCGI şi aria de sub curbă
- Sistemul integrat de poma de insulin şi dispozitiv MCGI
- Sisteme de circuit închis şi pancreasul artificial
- MCGI şi tratamentul DZ
- MCGI la femeile gravide cu diabet
- MCGI la peroanele cu diabet zaharat şi accident avscular cerebral
- MCGI în complicaţiile diabetului zaharat
- MCGI şi transpalntul pancreatic
- MCGI în toleranţa alterată la glucoză ( prediabet )
- MCGI şi indexul glicemic
- MCGI şi activitatea fizică
- MCGI la terapie intensive sau în intervenţii chirurgicale
- MCGI în alte contexte sau afecţiuni
- Sinteze MCGI la persoanele cu diabet zaharat
- Indicaţii ale monitorizării continue a glucozei interstiţiale
- Implementarea clinică a MCGI
- Declaraţie de consens privind monitorizarea continua a glucozei
- Concluzii privind monitorizarea continuă a glucozei
- VARIABILITATEA GLICEMICĂ
- Introducere
- Factori asociaţi cu variabilitatea glicemică crescută
- Evidenţe privind variabilitatea glicemică
- Variabilitatea glicemică şi stresul oxidative
- Variabilitatea glicemică în DZ tip 1
- Variabilitatea glicemică în DZ tip 2
- Variabilitatea glicemică şi complicaţiile vasculare în DZ
- Alte evidenţe privind variabilitatea glicemică
- Măsurarea variabilităţii glicemice
- Indici ai variabilităţii glicemice
- Standardizarea indicilor de măsurare a variabilităţii glicemice
- Discuţii, evidenţe privind indicii variabilitaţii glicemice
- Alţi indici, programe de măsurare a variabilitaţii glicemice
- Limitări, inpedimente ale utilizării indicilor de variabilitate glicemică
- Opţiuni terapeutice pentru reducerea variabilităţii glicemice
- Variabilitatea hemoglobinei glicate ( A1C)
- Concluzii privind variabilitatea glicemică
I. COMPORTAMENTUL ALIMENTAR- Introducere. Importanţă
- Definiţie. Cadrul nosologic
- Aspecte psiho-biologice ale comportamentului alimentar
- Supraalimentaţia
- Selecţia alimentelor
- Preferinţele alimentare
- Factori care influenţează comportamentul alimentar
- Factori interni
- Factori externi
- Reglarea şi controlul comportamentului alimentar
- Evaluarea comportamentului alimentar
- Tulburări ale comportamentului alimentar
- Introducere
- Definirea termenilor
- Anorexia nervoasă
- Bulimia nervoasă
- Tulburări alimentare nespecificate
- Sindromul de alimentaţie compulsivă (binge eating syndrome)
- Sindromul de alimentaţie nocturnă (night eating syndrome)
- NocturnaL- eating syndrome
- Dorinţa imperioasă de dulciuri (carbohidrates –craving)
- Tulburări alimentare induse de stări emoţionale: ingestie reţinută, dezinhibiţia, senzaţia exagerată de foame
- Bazele neuroendocrine ale tulburărilor de alimentaţie
- Factori determinanţi ai tulburărilor de comportament
- Abordarea tulburărilor de comportament alimentar
- Managementul comportamentului alimentar: abordarea multidisciplinară
- Obiective
- Terapia comportamentală
II. RELAŢIA: STARE PONDERALĂ – COMPORTAMENT ALIMENTAR
- Indroducere – importanţă
- Apetitul, ingestia alimentară şi obezitatea
- Obezitatea şi supraalimentaţia
- Obezitatea şi preferinţele alimentare
- Obezitatea, tulburările emotional – alimentare şi tulburările de comportament alimentar