logo Diamed Obesity

Centru medical pentru Diabet zaharat, Nutritie, Boli Metabolice și Boli Interne
Conf. Dr. Moroșanu

Studii şi publicaţii | Diamed Obesity | Dr. Morosanu
16169
page-template-default,page,page-id-16169,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Studii şi publicaţii

Comportamentul alimentar şi diabetul zaharat tip 2

Material realizat în colaborare cu SERVIER PHARMA

Diabetul zaharat şi tulburarile de comportamnent alimentar

Capitolul I.  Tulburările de comportament alimentar şi diabetul zaharat – Conf. Dr. Magdalena Moroşanu

  1. Introducere
  2. Definiţie. Diagnostic. Clasificare ( Cadru nosologic)
  3. Tulburările de comportament alimentar în diabetul zaharat tip 1
  4. Tulburările de comportament alimentar în diabetul zaharat tip 2
  5. Tulburările de comportament alimentar, diabetul şi sarcina

Capitolul II. Controlul tulburărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat – Conf. Dr. Andreea Moroşanu

  1. Introducere
  2. Evaluarea tulburărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat tip
  3. Tratament. Principii generale
  4. Managementul tulbuurărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat tip 1
  5. Managementul tulbuurărilor de comportament alimentar asociate diabetului zaharat tip 2

Obezitatea

ECHILIBRUL PONDERAL

    1. Greutatea corporală
      1. Terminologie
      2. Definiţie
      3. Clasificare
      4. Evaluare
    2. Compoziţia corpului şi metode de apreciere
      1. Ţesutul adipos
        1. Introducere
        2. Structură – funcţii
        3. Ţesutul adipos – organ endocrine
        4. Concluzii
      2. Evaluarea compoziţiei corporale
        1. Importanţă
        2. Metode de evaluare a compoziţiei corporale
    3. Balanţa energetică şi greutatea corporală
      1. Metabolismul energetic
        1. Introducere
        2. Aportul energetic
        3. Cheltuila energetică
      2. Reglarea balanţei energetice
        1. Generalităţi
        2. Reglarea ingestiei alimentare
        3. Reglarea cheltuielii energetic
      3. Evaluarea metabolismului energetic
      4. Relaţia: metabolism energetic – greutate corporală
    4. Factori care influenţeayă echilibrul ponderal
      1. Factori externi
      2. Factori interni
    5. Tulburări ale echilibrului ponderal
      1. Importanţa problemei
      2. Obezitatea şi supraponderea – aspecte clinice
      3. Obezitatea – risc de sănătate
      4. Obezitatea – boală cronică
      5. Obezitatea – efecte asupra organelor ţintă
      6. Obezitatea – component al sindromului metabolic
      7. Obezitatea şi riscul cardiovascular
    6. Managementul multidisciplinar al greutăţii corporale
      1. Importanţă
      2. Scopul abordării
      3. Obiective
      4. Principiile managementului greutăţii la persoanele cu obezitate şi suprapondere
      5. Identificarea, evaluarea şi selectarea persoanelor cu exces ponderal
      6. Scăderea în greutate
      7. Metode (terapie, educaţie terapeutică, monitorizare, evaluare)
      8. Menţinerea noii greutăţi
      9. Abordarea de lungă durată
    7. Prevenţia excesului ponderal

Monitorizarea continuă a glucozei

Tehnică de evaluare în diabetul zaharat

  1. DIABETUL ZAHARAT
    1. Importanţa dibetului zaharat
    2. Definiţia diabetului zaharat
    3. Clasificarea diabetului zharat
    4. Etiopatogenia diabetului zaharat
      1. Diabetul zaharat tip 1
      2. Diabetul zaharat tip 2
    5. Complicaţiile diabetului zaharat
  2. ROLUL CONTROLULUI GLICEMIC ÎN DIABETUL ZAHARAT TIP 1 ŞI TIP 2 – EVIDENŢE
  3. HIPERGLICEMIA POSTPRANDIALĂ
  4. MANAGEMENTUL CLINIC AL DIABETULUI ZAHARAT
    1. Obiective glicemice în Dz
    2. Managementul clinic al diabetului zaharat – principii terapeutice
    3. Iniţierea şi continuarea intervenţiei terapeutice în diabet
    4. Prevenirea şi tratamentul complicaţiilor şi comorbidităţilor în diabet
    5. Efectul de memorie metabolică/moştenire metabolică
  5. AUTOMONITORIZAREA GLICEMICĂ
  6. MONITORIZAREA CONTINUĂ A GLUCOZEI
    1. Sisteme de monitorizarea continua a glucozei – Date de actualitate
    2. Fenomenul de testare a zonelor alternative ( alternate site testing)
    3. Criterii de acurateţe ale sistemelor de monitorizare continua a glucozei
    4. Evidenţe privind performanţa sistemelor de monitorizare continua a glucozei interstiţiale ( acurateţe, reproductibilitate, siguranţă, fezabilitate)
    5. Monitorizarea continua a glucozei interstiţiale ( MCGI ) în practica medical – Evidenţe
      1. MCGI retrospectivă
      2. MCGI în timp real
      3. Studii MCGI
      4. MCGI în hipoglicemie
      5. MCGI în glicemia postprandială
      6. MCGI şi aria de sub curbă
      7. Sistemul integrat de poma de insulin şi dispozitiv MCGI
      8. Sisteme de circuit închis şi pancreasul artificial
      9. MCGI şi tratamentul DZ
      10. MCGI la femeile gravide cu diabet
      11. MCGI la peroanele cu diabet zaharat şi accident avscular cerebral
      12. MCGI în complicaţiile diabetului zaharat
      13. MCGI şi transpalntul pancreatic
      14. MCGI în toleranţa alterată la glucoză ( prediabet )
      15. MCGI şi indexul glicemic
      16. MCGI şi activitatea fizică
      17. MCGI la terapie intensive sau în intervenţii chirurgicale
      18. MCGI în alte contexte sau afecţiuni
      19. Sinteze MCGI la persoanele cu diabet zaharat
    6. Indicaţii ale monitorizării continue a glucozei interstiţiale
    7. Implementarea clinică a MCGI
    8. Declaraţie de consens privind monitorizarea continua a glucozei
    9. Concluzii privind monitorizarea continuă a glucozei
  7. VARIABILITATEA GLICEMICĂ
    1. Introducere
    2. Factori asociaţi cu variabilitatea glicemică crescută
    3. Evidenţe privind variabilitatea glicemică
      1. Variabilitatea glicemică şi stresul oxidative
      2. Variabilitatea glicemică în DZ tip 1
      3. Variabilitatea glicemică în DZ tip 2
      4. Variabilitatea glicemică şi complicaţiile vasculare în DZ
      5. Alte evidenţe privind variabilitatea glicemică
    4. Măsurarea variabilităţii glicemice
      1. Indici ai variabilităţii glicemice
      2. Standardizarea indicilor de măsurare a variabilităţii glicemice
      3. Discuţii, evidenţe privind indicii variabilitaţii glicemice
      4. Alţi indici, programe de măsurare a variabilitaţii glicemice
      5. Limitări, inpedimente ale utilizării indicilor de variabilitate glicemică
    5. Opţiuni terapeutice pentru reducerea variabilităţii glicemice
    6. Variabilitatea hemoglobinei glicate ( A1C)
    7. Concluzii privind variabilitatea glicemică

Comportamentul alimentar

I. COMPORTAMENTUL ALIMENTAR

  1. Introducere. Importanţă
  2. Definiţie. Cadrul nosologic
  3. Aspecte psiho-biologice ale comportamentului alimentar
    1. Supraalimentaţia
    2. Selecţia alimentelor
    3. Preferinţele alimentare
    4. Factori care influenţează comportamentul alimentar
      1. Factori interni
      2. Factori externi
    5. Reglarea şi controlul comportamentului alimentar
    6. Evaluarea comportamentului alimentar
    7. Tulburări ale comportamentului alimentar
      1. Introducere
      2. Definirea termenilor
        1. Anorexia nervoasă
        2. Bulimia nervoasă
        3. Tulburări alimentare nespecificate
        4. Sindromul de alimentaţie compulsivă (binge eating syndrome)
        5. Sindromul de alimentaţie nocturnă (night eating syndrome)
        6. NocturnaL- eating syndrome
        7. Dorinţa imperioasă de dulciuri (carbohidrates –craving)
        8. Tulburări alimentare induse de stări emoţionale: ingestie reţinută, dezinhibiţia, senzaţia exagerată de foame
      3. Bazele neuroendocrine ale tulburărilor de alimentaţie
      4. Factori determinanţi ai tulburărilor de comportament
      5. Abordarea tulburărilor de comportament alimentar
    8. Managementul comportamentului alimentar: abordarea multidisciplinară
      1. Obiective
      2. Terapia comportamentală

II. RELAŢIA: STARE PONDERALĂ – COMPORTAMENT ALIMENTAR

  1. Indroducere – importanţă
  2. Apetitul, ingestia alimentară şi obezitatea
  3. Obezitatea şi supraalimentaţia
  4. Obezitatea şi preferinţele alimentare
  5. Obezitatea, tulburările emotional – alimentare şi tulburările de comportament alimentar