logo Diamed Obesity

Centru medical pentru Diabet zaharat, Nutritie, Boli Metabolice și Boli Interne
Conf. Dr. Moroșanu

Consultație Boli Metabolice | Diamed Obesity Galaţi
60
wp-singular,portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-60,wp-theme-bridge,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Consultație Boli Metabolice

  • Boli metabolice

Boala metabolică este o consecință a unui stil de viață nesănătos. Cunoscut ca Sindrom dismetabolic, Sindrom X sau Sindrom metabolic, boala metabolică reunește prezența la același individ a cel puțin 3 din următoarele entități :

  1. obezitate de tip central – definită prin creșterea circumferinței abdominale peste 102 cm la bărbați și peste 88 cm la femei;
  2. Toleranța alterată la glucoză – definită prin valori ușor crescute ale glicemiei (între 110 – 126 mg/dl – pe nemâncate);
  3. creșterea trigliceridelor – peste 150 mg / dl;
  4. scăderea HDL-Colesterol – sub 40 mg / dl la bărbați și sub 50 mg / dl la femei;
  5. creșterea valorilor tensiunii arteriale – peste 130 / 85 mmHg.

Diagnosticarea unui pacient cu Sindromului metabolic se traduce pentru acea persoană prin faptul că tot acel cumul de factori de risc îl vor predispune pe pacient la apariția bolii cardiace ischemice și/sau a diabetului zaharat. Aceste două diagnostice, mai sus amintite, sunt cauza majorității accidentelor vasculare, inclusiv a infarctului de miocard.

Complicațiile sindromului metabolic se dezvoltă în mai puțin de 15 ani, de aceea se impune un control medical riguros și odată diagnosticat, trebuie început un program susținut de tratament, combinat cu dietă și exerciții fizice, sub îndrumarea medicului specialist.

Sindromul metabolic este, așadar, o dereglare metabolică cauzată de depunerea  în jurul organelor a țesutului adipos (obezitate abdominală) și care crează rezistența la insulină.

Rezistența la insulină este pricipalul mediator în sindromul metabolic. Astfel glucoza nu mai este metabolizată eficient de către organism și se acumulează în mușchi, țesut adipos sau ficat. Consecința o reprezintă apariția bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat și a ficatului steatozic (ficat gras).

Cercetările științifice din ultimii ani au scos la iveală date alarmante. Astfel cercetătorii au demonstrate prin studii faptul că incidența sindromului metabolic în cadrul populației de vârstă tânără (între 20 și 40 ani) este în continuă creștere în țările dezvoltate. Cauzele principale sunt reprezentate de alimentația bogată în grăsimi saturate (bazată pe semipreparate și fast-food) și sedentarism.

Pentru diagnosticarea cu ușurință a sindromului metabolic, în 2009 au fost revizuite criteriile de către societățile științifice internaționale. Criteriile stabilite sunt:

  1. creșterea glicemiei pe nemâncate peste 100mg/dl ( sau efectuarea de tratament pentru diabet zaharat diagnosticat anterior)
  2. creșterea tensiunii arteriale sistolice peste 130mmHg și a celei diastolice peste 85mmHg (sau efectuarea de tratament pentru hipertensiune arterială)
  3. creșterea trigliceridelor peste 150mg/dl (sau efectuarea de tratament pentru trigiceride crescute)
  4. scăderea HDL-colesterolului (a “grăsimii bune”) sub valoarea de 40 mg/dl la bărbați și sub valoarea de 50 mg/dl la femei (sau efectuarea de tratament pentru HDL scăzut)
  5. prezența obezității abdominale

Sunt necesare trei criterii pentru stabilirea acestui sindrom, care dublează riscul de boli cardiovasculare și care crește de 4-5 ori riscul de apariție a diabetului zaharat.

Obezitatea abdominală se stabilește prin măsurarea circumferinței abdominale: la femeile europene ea este considerată prezentă dacă circumferința abdominală a acestora depășește 80 cm, iar la bărbații europeni dacă circumferința abdominală depășește 94cm.

Așadar pentru o diagnosticare precoce a sindromului metabolic, operațiune care vă va ajuta să diminuați din efectele negative ale acestei boli asupra sănătății dumneavoastră, este benefic să vă adresați din timp unui medic specialist. La Centrul Medical Diamed Obesity medicii noștri specialiști vă vor consilia în vederea obținerii celor mai eficiente rezultate. În cadrul clinicii noastre consultațiile în ambulatoriu pentru specialitatea Boli Metabolice sunt decontate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Galați. De asemenea, Centrul Medical Diamed Obesity este pregătit pentru a vă prelua și în sistem de internare de zi.

CONDIȚIILE ACORDĂRII CONSULTAȚIILOR ÎN AMBULATORIU DE SPECIALITATE:

1. Serviciile medicale în ambulatoriul de specialitate se acordă astfel:

  1. consultul în cazul asiguraților care nu au fost dignosticați cu diabet consultul se face în baza Biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, medici specialist din ambulatorii, medici din cabinet medicale în contract cu CNAS;
  2. consultul asiguraților diagnosticați cu ”Diabet zaharat cu sau fără complicaţii ” sau ”Diabet insipid” consultul se acordă prin prezentare directă la medicul la care s-a făcut programarea;

2. Pacientul trebuie să facă dovada calității de asigurat (adeverință de salariat, adeverință de asigurat/ coasigurat, șomaj, cupon pensie, ajutor social, card European, etc);

3. Pacientul trebuie să se prezinte la consultație cu documente de identitate (carte/ buletin de identitate, pasaport, certificate de naștere în cazul copiilor sub 14 ani);

4. Pacientul trebuie să se prezinte pentru consult cu Cardul de Sănătate/adeverință înlocuitoare card;

Consultație Boli metabolice

Nu ezitați să vă adresați medicilor din cadrul Centrului Medical Diamed Obesity dacă aveți nevoie de consult de specialitate.